Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, January 12, 2009

ikhwan card, pilihan terbaik

    BismiLLah..
    petang tadi gi Maybank Masjid Tanah, tujuannya takda lain, nak tukar kad kredit yg diguna skrg kepada "Ikhwan Card".. kad islamik yg boleh kita gunakan, tak perlu pilih yg kovensional..

    napa tak pakai kad kredit Bank Islam? bukan tanak pakai, sebelum ni memang dah pakai, tp dah tutup akaun disebabkan penggunaan kad kredit bank Islam ni tak meluas utk buat pembayaran easy payment (0 %). kalau meluas, memang Bank Islam la pilihan utama sebenarnya..

    Buat kawan2 yg belum pernah memakai kad kredit, tak yah la guna kalau tak penting, sbb kalau dah reti guna susah nak tinggalkan tabiat menggunakan kad kredit, hehe..

    buat yg dah ada kad kredit, tukarlah ke islamic card.. Ikhwan Card tidak boleh disebut kad kredit, kerana ianya Ikhwan card, bukan kredit card..

    kad2 yg ada dlm wallet ku..

      5 comments:

      Mohd Hazaruddin said...

      salam,

      boleh ceritakan apa itu ikhwan kad?

      salam.

      -hazaruddin

      tony saidi said...

      salam..

      ikhwan kad ni mcm kad kredit.. tapi ianya islamic 100%

      kelebihan kad ikhwan;
      tiada unsur - unsur riba dan gharar
      tiada caj berganda
      tiada yuran tahunan
      penggunaan seluruh dunia
      khidmat pelanggan 24 jam
      kemudahan ezypay dan touch"n"go
      pengeluaran tunai
      had kredit dari 75%

      kenapa nak pilih yg kovensional jika ada yg islamic? jangan lengah lagi, jom tukar kad kredit kepada ikhwan kad.

      noriz said...

      klu skang ada kad konvensional maybank...pastu nk tutup n guna ikhwan kad pula...camana proses pindah baki tu? caj dikira mcm biasa atau ada interest lain? thanks

      mohd tony saidi said...

      noriz..
      sy juga sebelum ni pakai konvensional..
      pastu baru amik ikhwan kad..
      masa mohon kad ikhwan, cakap nak pindah baki sekali..
      ada isi borang pindah baki..
      lepastu cas ikut ikhwan kad..
      bila ikhwan kad lulus..
      pergi ke maybank dan tutup yg konvensional.. mudah saja..
      tetapi, jika ada buat pembayaran 0 interest di kad konvensional,
      kredit tetap di ambil dari kad asal (konvensional).
      kita boleh pilih nak transfer ke ikhwan kad atau terus bayar di akaun konvensinal walaupun akaun kad tu telah ditutup...

      noriz said...

      thanks tony...sya xde buat instalment apa2 cuma shopping biasa je...so klu skang konvensional kena caj 13.5% p/annum...baki yg sya bwk ke ikhwan tu dikenakan berapa? ikhwan pun ada minimum payment tiap2 bulan ke? btw, awk org johor ke?

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...